
علائم بیماری: گیاهان بیمار معمولا چندین ساقه تشکیل می دهند که در انتهای هر ساقه یک سنبله تشکیل می شود. هر سنبله چندین سنبلچه دارد که در جهات مختلف تشکیل میشوند. اولین علائم فوزاریوم خوشه مدتی بعد از گلدهی ظاهر میشود. در اثر بیماری قسمتی از بالا، وسط و یا پایین و یا تمامی خوشه ممکن است سفید شود .دانههای آلوده وزن کمی داشته و اندازه کوچکتری دارند. همچنین سفید رنگ و چروکیده هستند .در شرایط گرم و مرطوب به دلیل رشد زیاد قارچ بیمارگر، محل آلودگی سنبله به صورتی تا قهوهای روشن تغییر رنگ می دهد
نحوه خسارت: دانهها در سنبلچههاي آلوده چروکیده شده و قوه نامیه خـود را از دست می دهند. در اثر بروز این بیماري علاوه بر کاهش میزان محصول، کیفیت دانههـاي حاصـله پائین می آید. خسارت کیفی دانه هاي آلوده به این ترتیب است که درصد قوه نامیه بـذور کـاهش پیدا نموده و باعث کاهش قدرت جوانهزنی آنها میگردد. این بیماري روي خاصیت نانوایی گنـدم نیز اثر میگذارد و علاوه بـر ایجـاد طعـم نامناسـب در آرد حاصـله بـه علـت ترشـحات قـارچی در صـورت آلـودگی شدید، گندمهاي حاصله براي انسان و دام سمی می باشد لذا قارچ عامل بیماري از نظر بهداشـتی نیز حائز اهمیت میباشد.
اقدامات پیشگیرانه: کاشت ارقام مقاوم و بذر سالم و بوجاری شده، تناوب زراعی، تاریخ مناسب کاشت، مدیریت آبیاری (کاهش میزان آبیاری در طول دوره گلدهی)، سوزاندن یا شخم عمیق بقایای گیاهی پس از برداشت، کنترل علف های هرز، رعایت تراکم کاشت به منظور تهویه بهتر و تابش بیشتر نور خورشید به داخل مزرعه، عدم استفاده بیش از حد کودهای ازته.