سبزینه | شرکت تعاونی تولید روستایی

ایمیل ما

themento@info .com

آدرس

اهواز، کیان آباد، خیابان 28 غربی، پلاک 12

تلفن های تماس

06142326967 - 09918727157

راهکارهای کاهش پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما در نخلستان

راهکارهای  کاهش پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما در نخلستان

راهکارهای کاهش پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما در نخلستان

اگرچه تغییر اقلیم مهمترین عامل مؤثر در بروز پدیده پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما به شمار میرود، عدم رعایت اصول مدیریتی و به باغی در نخلستان نیز در بروز یا توسعه آن در کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین، با توجه به اهمیت این محصول، شناخت راهکارهای به باغی در جهت کاهش خسارت پوسیدگی و ترشیدگی امری ضروری به نظر میرسد

انتخاب رقم مناسب
با توجه به انحراف بارش در مناطق گرم و مرطوب و کمینه دما در مناطق گرم و خشک و اثر منفی آنها بر عملکرد خرما در جهت مقاوم سازی آنها، پیشنهاد میشود که ارقامی که به بارندگیها و کاهش دمای نابهنگام در مراحل رشد، بلوغ و رسیدن میوه و پوسیدگی و ترشیدگی میوه از حساسیت کمتری برخوردار میباشند، مانند ارقام خشک و نیمه خشک در نخلستانهای جدید الاحداث به خصوص در مناطق مرطوب یا در معرض شرایط نامناسب جوی فوق الذکر و پوسیدگی و ترشیدگی میوه کشت شوند.

 عدم کشت متراکم و عدم میانه کاری نخلستان
رعایت فاصله کاشت مناسب در نخلستانها و عدم میانهکاری نخلستان با درخت در پیشگیری از پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما مؤثر است

Capture 2

ایجاد سیستمهای آبیاری و زهکشی مناسب در زمان احداث نخلستان

زهکشی مناسب و جلوگیری از ماندابیشدن نخلستان و استفاده از روشهای آبیاری موضعی مانند آبیاری بابلر(حبابی) یا قطرهای به جای روشهای غرقابی و کرتی باعث کاهش رطوبت وکنترل پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما میشود

Capture 3

احداث بادشکن
در اطراف نخلستانهای جدید الاحداث با کاشت درختان سریع الرشد نظیر اکالیپتوس و گز، بادشکنهای مرتفع ایجاد کنید  این کار باعث میشود سرعت بادهای گرم و خشک در تابستان کاهش یابد و موجب تعدیل دمای نخلستان شده و در نتیجه پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما را کاهش می دهد.

Capture 4

بهره مندی از سیستمهای پیش آگاهی هواشناسی
اطلاع رسانی به موقع جهت پیشگیری از خسارت توسط هواشناسی منطقه بایستی صورت گیرد. نخلداران نیز در مراحل رشد، بلوغ و رسیدن میوه خرما باید به طور مرتب پیش بینی های هواشناسی را دنبال کنند

آبیاری با دور کوتاه تنظیم دور و عمق آبیاری
با تنظیم دور و عمق آبیاری در مراحل خارک، رطب و خرما و جلوگیری از بینظمی در آبیاری و بالارفتن بی- موقع و بیش از حد رطوبت نسبی در محیط نخلستان میتوانید از خسارت پوسیدگی، ترشیدگی و ریزش میوه جلوگیری کنید

پوشش دهی خوشه ها
در ابتدای مرحله خارک تا زمان برداشت، نسبت به پوشش دهی خوشه ها اقدام گردد. این کار باعث جلوگیری از تماس مستقیم باران با میوه خرما شده و از نفوذ رطوبت به میوه جلوگیری میکند. باران میتواند باعث ترک خوردگی شدید میوه در مراحل کیمری و اواخر مرحله خارک  شود. باران خفیف همراه با دوره های طولانی هوای ابری و رطوبت نسبی بالا ممکن است خسارت بیشتری نسبت به باران شدید و به دنبال آن هوای صاف و بادهای خشک ایجاد کند که باعث ترک خوردن و تخمیر میوه میشود و سپس کپک ایجاد میشود. پوشش دهی خوشه ها موجب کاهش خسارت پوسیدگی و ترشیدگی میوه میگردد

Capture 5

مدیریت مصرف سموم
کاربرد هرگونه ترکیب شیمیایی در انتهای فصل برداشت محدود شود. در صورت نیاز مبرم به کنترل شیمیایی، میبایست از سموم کم دوام، اختصاصی و بی خطر و با در نظرگرفتن دوره کارنس آفتکش، استفاده نمود.

هدایت و بستن خوشه ها
عملیات آرایش و بستن خوشه ها را بعد از عمل تنککردن  8 ـ3 هفته پس از گرده افشانی  و زمانی که میوه ها حدود یک سوم وزن اصلی خود را به دست آوردند، انجام دهید. در اواسـط مرحله کیمری بسـته به نوع رقم و شـرایط اقلیمی از اواسـط تـا اواخـر خـردادماه  که خوشـه ها به قدر کافی سـنگین شـده و دم خوشـه ها هنـوز انعطاف پذیـر هسـتند، خوشه ها را از بخش درونی تاج نخل  از میان دمبرگها بیرون کشیده و آنها را به سمت پایین بـه زیـر سـطح برگهـا هدایت کنید تا از خراشیدگی میوه ها در اثر برخورد میوه ها با خارها و برگچه ها و برگها جلوگیری به عمل آید

Capture 6

مدیریت زمان برداشت محصول خرما
برداشت خرما به منزله جداسازی میوه رسیده از درخت خرما است. زیرا رسیدگی میوه خرما به صورت همزمان برای تمامی میوه ها اتفاق نمی افتد. برداشت میوه ممکن است در یکی یا هر سه مرحله رسیدگی خلال، رطب و تمر انجام شود. زمان برداشت خرما بستگی به نوع رقم، شرایط آب و هوایی منطقه، نیاز بازار مصرف و امکانات حمل و نقل و انبارداری دارد. مناسبترین زمان برداشت در ارقامی مانند شاهانی، مضافتی و کبکاب در مرحله رطب 54 درصد و در مرحله خرما 75 درصد رسیدن میوه و در رقم مجول برداشت چند مرحله ای میوه، سبب افزایش کمی و کیفی محصول تولیدی خواهد شد

میوه خرما در ارقام نرم حتی الامکان در ساعات اولیه صبح و یا اوقات خنک روز برداشت شود و در ظروف با حجم، استحکام و منافذ مناسب ریخته شده تا از صدمات به میوه جلوگیری شده و فوراً به محل بسته بندی انتقال یابد.

Capture 7

سایر اقدامات عبارتند از:

کنترل علف هرز

تغذیه متعادل درخت

تنک کردن خوشه ها

هرس درختان و بهداشت نخلستان

مدیریت آفات و بیماری ها

نتایج تحقیقات کاربردی انجام شده حاکی از این است که با مدیریت صحیح بهباغی در نخلستانها، میتوان میزان خسارت پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما را تا حد قابل توجهی کاهش داد. توصیه میشود با شناخت دقیق عوامل، درجه اهمیت، مکانیسم عمل و راههای کنترل آنها با توجه به رقم، منطقه تولید، شرایط اقلیمی و مسایل اجتماعی و اقتصادی بازار مصرف، پوسیدگی و ترشیدگی میوه خرما را کاهش داد

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته بندی مقالات


آخرین پروژه ها


پروژه مسکن سازان سبزینه
پروژه مسکن سازان سبزینه
پروژه بوجاری غلات و حبوبات
پروژه بوجاری غلات و حبوبات
پروژه تولید محصولات گواهی شده شرکت سبزینه
پروژه تولید محصولات گواهی شده شرکت سبزینه
طرح توجیهی زنجیره تولید علوفه کشت تلفیقی شبدر و تریتیکاله
طرح توجیهی زنجیره تولید علوفه کشت تلفیقی شبدر و تریتیکاله

برچسب ها


تبلیغات